REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBiszkopt bez pieczenia - lekki jak piórko. Ma 1 nietypowy składnik

Biszkopt bez pieczenia – lekki jak piórko. Ma 1 nietypowy składnik

Biszkopt bez pieczenia
YouTube Screen | LA COCINA Y SU SABOR

Biszkopt bez pieczenia to prawdziwa rewolucja. Takiego z pewnością jeszcze nie jadłeś. Jego smak jest dosłownie nie do opisania, a w dodatku ma niezwykle lekką konsystencje. A wszystko to za sprawą pewnego składnika i sposobu jego przygotowania. 

REKLAMA

Idealny biszkopt powinien być mięciutki, lekki jak piórko i obłędnie puszysty. Okazuje się, że wystarczy dodać do ciasta jeden składnik i ugotować! Wyjdzie perfekcyjny i bardzo aromatyczny. Przepis i wykonanie różni się od tego klasycznego, ale dzięki temu jego smak jest tak przepyszny, że aż ciężko opisać go słowami – po prostu musisz go wypróbować!

Biszkopt bez pieczenia – jego smak jest nie do opisania!

Przepis na ten biszkopt to prawdziwy hit. Nie wymaga pieczenia, bo gotuje się go w wysokim garnku. Bazuje na rozpuszczonym maśle, które nadaje niezwykłego aromatu, puszystości i lekkości. W połączeniu z kremem tworzy prawdziwą bombę smaków. Ten sposób na biszkopt stosowały kiedyś nasze babcie. Kiedy go posmakujesz, ten przepis zostanie z tobą na dłużej.

Składniki:

» 4 jajka (w temp. pokojowej)
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 100 g cukru
» 20 g masła roztopionego
» 50 g mąki ziemniaczanej
» 60 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek, następnie ubijaj białka przez kilka minut – muszą być błyszczące i dobrze ubite. Dodawaj stopniowo cukier, a potem dodaj żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera dodawaj powoli roztopione masło.

Wyłącz mikser, następnie dodawaj mąkę i bardzo delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Przelej do wysokiego garnka, a potem przykryj przykrywką owiniętą wilgotną ściereczką. Gotuj biszkopt na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowy.

Wyłóż biszkopt na deskę i pozwól mu ostygnąć. Możesz przełożyć go ulubionym kremem. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA