Większość osób lubi ciasta bez pieczenia. Montenegro to niebanalny deser, który powstaje w zaskakująco szybkim czasie. Będzie więc dla was słodką przyjemnością. Prosty smakołyk składa się z kruchych herbatników, kwaśnego dżemu i dwóch rodzajów masy: krówkowej i mlecznej. Zwieńczenie stanowi polewa czekoladowa. Musicie wypróbować – taki deser zachwyca od pierwszego kęsa.
Montenegro warto podać gościom jako pyszny poczęstunek. Z pewnością będą nim oczarowani. Do wykonania ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, większość z nich na pewno macie w kuchni. Zdecydujecie się?
Jak przygotować ciasto Montenegro?
Składniki:
1 puszka masy krówkowej
ulubione prostokątne ciasteczka lub dowolne herbatniki
20 g cukru
2,5 szklanki mleka w proszku
250 ml mleka
100 g orzechów włoskich do posypania
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Spód formy (wym. 24 cm x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i warstwą herbatników. Rozsmaruj na nich masę krówkową i ułóż kolejną porcję ciasteczek. Nałóż dżem i ponownie sięgnij po herbatniki. Następną warstwą będzie mleczna masa. Szklankę mleka wlej do rondelka i dodaj do niej cukier, mieszaj i podgrzewaj, aby cukier się rozpuścił. Odstaw rondelek na bok. Masło zmiksuj, a potem połącz z zimną mieszanką z rondelka, cały czas mieszaj. Nie przerywając miksowania, dodawaj mleko w proszku. Powstały krem umieść w formie i połóż jeszcze jedną porcję ciasteczek.
W osobnym garnku wymieszaj śmietankę z połamaną czekoladą, podgrzewaj składniki na małym gazie. Polewę ostudź, polej nią ostatnią warstwę herbatników. Ciasto posyp posiekanymi orzechami i włóż do chłodziarki na kilka godzin, smacznego.