Naleśniki to nie lada przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Dziś zachęcamy was do przygotowania pysznego wariantu z nutą domowej przyprawy korzennej. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Spróbujecie koniecznie.
Ciasto na naleśniki korzenne robimy niemal identycznie jak to tradycyjne. Zasadniczą różnicą jest aromatyczna kompozycja przypraw, którą dodajemy, by poprawić smak potrawy. Naleśniki po usmażeniu podajcie z ulubionymi dodatkami. Oto przepis krok po kroku.
Jak przyrządzić naleśniki korzenne?
Składniki:
4 duże jaja
2 łyżki przyprawy korzennej (składniki poniżej)
200 g mąki pszennej albo 180 g mąki owsianej
olej rzepakowy do smażenia
odrobina soli
pół litra mleka, lub napoju sojowego
Składniki na przyprawę korzenną:
2 płaskie łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
4 łyżeczki cynamonu mielonego
1,5 łyżeczki zmielonych goździków
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy podane wyżej wymieszaj w słoiczku, zakręć go i żwawo nim potrząsaj, aby wszystko się połączyło. Do większego naczynia wlej mleko i dodaj jajka. W oddzielnym spodku umieść mąkę przesianą przez sito, a następnie wymieszaj ją z przyprawami. Produkty sypkie połącz z mokrymi, a potem wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub rózgą. Ciasto odstaw na 15 min, aby odpoczęło. Na płaskiej patelni rozgrzej warstwę oleju, mieszaj masę, po czym smaż naleśniki po kilka minut z obu stron. Obróć je, jak tylko krawędź ciasta będzie odstawać od patelni. Jeżeli użyłeś mąki owsianej, zamieszaj masę, zanim wylejesz ją na patelnię. Naleśniki serwuj np. z musem jabłkowym, dżemem czy kremem czekoladowym.