Dodaj ten składnik do wołowiny, a będzie obłędnie miękka i delikatna w smaku. To chiński sekret, dzięki któremu to trudne do przyrządzenia mięso będzie rozpływać się w ustach.
Gulasz z wołowiny, zrazy i wiele innych dań na bazie tego mięsa wymagają zazwyczaj dużej ilości czasu, by wyszła po ugotowaniu idealnie miękka. Często jednak zdarza się, że nawet po dwóch godzinach duszenia mięso jest nadal twarde. Jest jednak na to rewelacyjny sposób, a dokładniej chiński sekret, który sprawia, że wołowina jest mięciutka i dosłownie rozpływa się w ustach. Sprawdź i koniecznie wypróbuj.
Dodaj ten składnik do wołowiny, a będzie rozpływać się w ustach
Delikatna, mięciutka i pyszna wołowina w kilka minut – tak, to możliwe! A wszystko to za sprawą jednego składnika. Ten chiński sekret musi poznać każdy, kto uwielbia gulasz wołowy lub zrazy. Dzięki temu składnikowi oszczędzamy czas i mamy jednocześnie niezwykle kruchą i rozpływającą się wołowinę, która należy do najtwardszych mięs.
Sekret idealnie delikatnej wołowiny polega na przygotowaniu mięsa przed włożeniem do marynaty. Trzeba natrzeć pokrojone plasterki wołowiny sodą oczyszczoną. To właśnie ona sprawi, że będzie niezwykle krucha, delikatna i mięciutka po obróbce termicznej. Dzięki niej czas przygotowania tego mięsa zmniejsza się do niecałej godziny. Na 500 g mięsa użyj jednej łyżki sody oczyszczonej. Wystarczy dobrze ją wymieszać z plastrami wołowiny, a następnie odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłucz mięso wodą i zamarynuj w swojej ulubionej marynacie.
Tak przygotowana wołowina po ugotowaniu będzie przepyszna i miękka. Warto zapamiętać ten trik i koniecznie go zapisać, by o nim nie zapomnieć.