Serowe paluszki ziemniaczane to istny raj dla podniebienia. Smakują lepiej niż chipsy, to świetna przekąska na imprezę lub netflixowy wieczór. Poznaj przepis.
Z ziemniaków można zrobić wiele przekąsek, ale ta jest najlepsza. Chrupiące paluszki serowe sprawią, że oszalejesz na ich punkcie, a chipsy odejdą w zapomnienie. Paluszki przygotujesz z czterech prostych składników, wykonanie jest proste i szybkie. Wypróbuj i przekonaj się jakie to pyszne!
Serowe paluszki ziemniaczane – rewelacyjny smak
Składniki:
» 400 g ziemniaków
» 90 g sera cheddar lub edam
» 90 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
» 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie odcedź je i rozgnieć. Dodaj starty ser cheddar, sól oraz skrobię. Całość dokładnie wyrób. Kiedy wyrobisz masę, rozwałkuj ją na blacie z dodatkiem odrobiny mąki. Krój ziemniaki w paseczki dowolnej grubości.
Smaż paluszki na głębokim oleju, a potem układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. I gotowe, jeśli chcesz, możesz je lekko posolić.
I gotowe, smacznego!