Dobrych receptur na pierniczki nigdy dość. Przepis Anny Lewandowskiej jest jednak jedyny w swoim rodzaju. Znana trenerka używa mąki gryczanej i owsianej, a w rezultacie smak specjału jest wyjątkowy, a na rarytas może pozwolić sobie nawet osoba uczulona na gluten. Musicie spróbować.
Mnóstwo osób na święta obowiązkowo przyrządza pierniczki. Żona Roberta Lewandowskiego zaproponowała pyszny wariant tych pachnących smakołyków, które powstają z mąk bezglutenowych. Sam proces przygotowania nie jest długi i mozolny, a ciasteczka na pewno zrobią furorę na świątecznym stole.
Jak przygotować pierniczki? Przepis Anny Lewandowskiej
Składniki:
160 g masła klarowanego
300 g syropu z agawy lub miodu
140 g mąki gryczanej
160 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml wody
odrobina soli
3 łyżki przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
Masło klarowane roztop na małej patelni albo w rondlu. Mąki wsyp do sporego naczynia, dodaj przestudzony tłuszcz, przyprawy, miód, proszek do pieczenia i wodę. Zacznij zagniatać ciasto – składniki powinny się dobrze połączyć. Następnie owiń masę pergaminem i umieść w lodówce na około 40 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj pierniczki o rozmaitych kształtach. Piecz przez 10 minut, ozdób topioną czekoladą lub domowym lukrem.
Wskazówka:
Możesz przygotować domową przyprawę do piernika. Połącz ze sobą imbir, mielone goździki, cynamon, anyż, gałkę muszkatołową i kardamon w ilości zależnej od upodobań. Możesz także dodać trochę mielonego pieprzu czarnego i ziela angielskiego.
Na naszej stronie znajdziesz też inne doskonałe przepisy Anny Lewandowskiej. Polecamy szarlotkę, gulasz i jajecznicę.