Monika Richardson przyrządza wigilijną zupę grzybową według tradycyjnej rodzinnej receptury. Popularna prezenterka podzieliła się swoim przepisem z fanami. Dzięki dodatkowi octu balsamicznego danie ma wyrazisty i doskonały smak. Poniżej znajdziecie prosty przepis.
Podstawą wigilijnej zupy grzybowej znanej prezenterki jest esencjonalny bulion jarzynowy. Jego smak i aromat wzbogaci woda po namaczaniu grzybów. Do potrawy idealnie nadają się suszone podgrzybki i prawdziwki. Wcześniej należy namoczyć je w ciepłej wodzie przez pewien czas.
Rodzinny przepis Moniki Richardson na wigilijną zupę grzybową
Składniki:
por
pietruszka
marchewka
1-2 łyżki octu balsamicznego
seler
masło
mąka
śmietana
suszone grzyby (prawdziwki, podgrzybki) namoczone poprzedniego dnia
makaron typu tagliatelle
Sposób wykonania:
Jarzyny na zupę grzybową przekładamy do garnka z chłodną wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy sól. Potem zawartość w garnku gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Następnie usuwamy warzywa z bulionu. Z wody wyjmujemy namoczone suszone grzyby i siekamy je w paseczki, a na końcu podsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle. Wodę po moczeniu grzybów wlewamy do wywaru jarzynowego. Do garnka wrzucamy również posiekane i podsmażone grzyby. Danie gotujemy przez pół godziny na małym gazie, a pod koniec obróbki cieplnej dolewamy 1-2 łyżki octu balsamicznego. Zabielamy zupę. Mąkę łączymy ze śmietaną i powstałą mieszankę przelewamy do garnka. Potrawę podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle.