Szalone ciasto czekoladowe nazywane crazy cake podbije serca każdego smakosza kakaowych wypieków. Wykonanie jest błyskawiczne, idealnie sprawdzi się na wiele różnych okazji.
To ciasto jest niezwykle proste i błyskawiczne, bo zrobisz je za pomocą jednego widelca i od razu w foremce. Zachwyć swoich bliskich tym wypiekiem, a będzie znikać z talerzy z prędkością światła. Jest wilgotne, mocno czekoladowe i pulchne jak chmurka. Sprawdź przepis.
Szalone ciasto czekoladowe. Przepis
Składniki:
» 1,5 szklanki mąki
» 3 łyżki kakao
» 3/4 szklanki cukru
» 1 łyżeczka sody oczyszczonej
» pół łyżeczki soli
» 1 łyżeczka octu
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 5 łyżek oleju
» 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wsyp do niej mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną, sól, dodaj ocet, ekstrakt, olej i wodę. Całość wymieszaj widelcem dokładnie by wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz polać wierzch ciasta polewą czekoladową. I gotowe, smacznego!