Ciasto Szampańskie to przepyszny i bardzo efektowny deser, który możesz przygotować na Sylwestra. Składa się z puszystego biszkoptu i owoców, a także galaretki i delikatnego śmietanowego kremu. Zapraszamy po przepis.
Ciasto Szampańskie jest doskonałą propozycją na rozmaite imprezy czy inne spotkania. Deser z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach. Receptura jest bardzo prosta, a efekt palce lizać!
Przepis na ciasto Szampańskie
Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej (140 g)
3/4 szklanki cukru (130 g)
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Pozostałe składniki:
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
660 ml śmietany kremówki 30%
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
1 i 1/2 łyżki kakao
100 g gorzkiej, lub mlecznej czekolady
4 płaskie łyżeczki żelatyny
puszka brzoskwiń w syropie
2-3 łyżki mleka
opakowanie biszkoptów
Przygotowanie:
Zacznij od upieczenia biszkoptu: białka ubij na sztywno, a pod koniec miksowania wsyp cukier i cukier wanilinowy, do piany dodaj żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko starannie wymieszaj i wylej masę do blachy (wymiary 40×26 cm) wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Rozpuść galaretki w 3 szklankach gorącej wody (pojemność szklanki 250 ml) i odstaw do ostudzenia. Odsącz brzoskwinie z zalewy i pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Gotowy biszkopt wyjmij z formy, odklej od papieru i raz jeszcze włóż do blachy z wyłożonym pergaminem. Za pomocą widelca lub łyżki ostrożnie usuń przypieczoną wierzchnią „skórkę” po to, aby krem lepiej trzymał się ciasta.
Gdy galaretka będzie gęsta/tężejąca, zacznij przyrządzać masę. Wsyp do szklanki żelatynę i zalej ją 1/3 szklanki chłodnej wody, zamieszaj, a potem odstaw, aby spęczniała. Do naczynia przelej zimną śmietanę, dodaj do niej cukier puder i mascarpone, wszystko ubijaj na sztywno. Żelatynę podgrzewaj przez parę sekund w mikrofalówce, aby stała się płynna, ale pilnuj, by się nie zagotowała. Łyżkę-dwie ubitej masy dodaj do rozpuszczonej żelatyny i mieszaj zręcznie, przelej do śmietany i chwilę miksuj. Połowę masy rozsmaruj na biszkoptach, przykryj ją brzoskwiami i przełóż na nie tężejącą galaretkę (nie powinna być płynna, ponieważ wsiąknie w krem i biszkopt). Do reszty masy wsyp kakao i miksuj na jednolitą masę. Na tężejącą galaretkę wyłóż krem kakaowy i równomiernie go rozprowadź. Na wierzchu deseru umieść biszkopty – dociśnij je do kremu.
Do miseczki wkrusz czekoladę, zalej ją mlekiem i włóż do mikrofalówki, aby się rozpuściła. Z takiej polewy zrób na biszkoptach zygzaki. Gotowy deser włóż na noc do chłodziarki, aby stężał.