Kotlety mielone w tradycyjnej odsłonie cieszą się pochlebną opinią wśród wielu miłośników jedzenia. Mielone po hawajsku to zupełnie nowa wersja kultowej potrawy. Wystarczy wrzucić do masy mięsnej suszone kawałki ananasa. Po usmażeniu kotlety będą miały chrupiącą skórkę, a ich wnętrze będzie bardzo soczyste i słodkie. Takiego miksu jeszcze nie próbowałeś!
Na kotlety mielone w hawajskim stylu najlepiej nadaje się mięso mielone wołowo-wieprzowe bez kości. Dzięki 2 rodzajom mięsa kotlety wyjdą lepsze. Te przygotowane tylko z jednego gatunku miałyby znacznie gorszy smak i konsystencję.
Mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Mogą nimi być np. frytki lub pieczone ziemniaki oraz rozmaite surówki, np. z pora czy coleslaw. Danie będzie smakować wybornie.
Przepis na kotlety mielone po hawajsku
Składniki:
jajko
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 g suszonego ananasa
czerstwa kajzerka
mleko do namaczania bułki
przyprawa curry
3 ząbki czosnku
cebula
olej rzepakowy do smażenia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku, a potem odciskamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy mięso mielone i jajko, wszystko krótko wyrabiamy. Na tarce ścieramy czosnek i cebulę, przekładamy do przyrządzonej masy. Doprawiamy curry, pieprzem i solą, mieszamy i zaczynamy formować kotlety. W środku każdego kotleta umieszczamy kawałki suszonego ananasa, a potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety ziemniaczane, pulpety w sosie pomidorowym i bitki wołowe.