kotlety
fot. screen Youtube / Food Impromptu

Kotlety z ziemniaków to znakomity sposób na postny obiad, jeżeli nie chcemy jeść mięsa. Są pyszne i bardziej sycące niż zwykłe kotlety. Samo ich przyrządzenie jest niesamowicie proste.

Kotlety ziemniaczane kojarzą się wielu starszym osobom ze stołówką szkolną – to właśnie tam często podawano je młodym uczniom w trakcie przerw obiadowych.

Jeśli tęsknisz za ich fantastycznym smakiem i chciałbyś jeszcze raz do niego wrócić, mamy niebywale prosty przepis. W krótkim czasie zrobisz potrawę, która efektywnie wykorzystuje ugotowane kartofle.

Kotlety ziemniaczane – przepis

Składniki:
3 łyżki mąki pszennej
500 g ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
bułka tarta
1 średnie jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
pieprz
sól
olej
garść siekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków i zmielenia ich w maszynce bądź przepuszczenia przez ręczną praskę. Sporą cebulę siekamy i podsmażamy na oleju do chwili, aż się skarmelizuje. Wrzucamy ją do kartofli. Dodajemy także jajko, 3 łyżki mąki pszennej oraz bułki tartej, garść pokrojonego szczypiorku i przyprawy: szczyptę pieprzu, pół małej łyżeczki soli i łyżkę mieszanki ziół włoskich. Mieszamy masę, formujemy z niej kotlety, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podajemy z ulubionym sosem i zestawem surówek. Smacznego.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę