Podajemy recepturę Ewy Wachowicz na idealnie kruche i lekkie rurki z kremem. Ten pyszny smakołyk rozpływa się ustach, a zrobisz go w bardzo prosty sposób. Zaopatrz się w kilka produktów spożywczych i specjalne foremki do robienia rurek. Do dzieła!
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj zrobić rurki z kremem. Proces przygotowania tej karnawałowej przekąski jest dość czasochłonny, ale za to niepowtarzalny smak wynagradza cały włożony wkład. Rurki mogą zastąpić nawet najlepsze kremówki. Aby ułatwić sobie pracę, możesz sięgnąć po gotowe ciasto francuskie. Z podanych składników wyjdzie około 37 rurek.
Rurki z kremem wg przepisu Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 masło pokrojone na małe kawałki
2, 5 szkl. mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego (ewentualnie)
szczypta soli
Sposób wykonania:
Mąkę i cukier posiekaj z masłem, zrób wgłębienie i wlej tam śmietanę. Wyrabiaj sprężyste ciasto, jeśli będzie za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gotową masę owiń folią i włóż do lodówki na 60 minut. Zimne ciasto podziel na 3 porcje i każdą rozwałkuj na ok. 2-3 mm. Z masy wycinaj pasy (szerokość ok. 2 cm, długość ok. 20 cm).
Metalowe rurki nasmaruj masłem i owiń ciastem (powinno zachodzić na siebie). Rurki wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz w temperaturze 190-200°C, aż się zezłocą. Z gorącego ciasta delikatnie usuń metalowe przedmioty, jeśli będziesz zwlekać ostudzone ciasto może się pokruszyć.
Składniki na krem:
80 g mąki pszennej
2 jaja
4 żółtka
50 g masła
1 litr mleka
80 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Mleko zagotuj z masłem, odstaw z palnika. Jajka i same żółtka ubij z dodatkiem cukru na pianę, dosyp przesianą mąkę, wszystko razem wymieszaj. Masę bez przerwy mieszaj i cienkim strumykiem dodawaj gorące mleko. Wszystko postaw na niewielki gaz i porządnie mieszaj do momentu, aż krem zacznie bulgotać. Wtedy odstaw go do wystudzenia.
Zimną masę nakładaj do rękawa cukierniczego, a następnie wypełniaj rurki. Gotowe smakołyki możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.