Placki ziemniaczane po czesku są chrupiące i pełne smaku. Znajduje się w nich boczek, który sprawia, że konsystencja potrawy jest jeszcze lepsza. Sposób przygotowania nadal jest bardzo prosty. Koniecznie spróbuj.
Nikt nie odmówi sobie placków ziemniaczanych po czesku, które poza boczkiem mają też dodatek czosnku i majeranku. Chrupiący, aromatyczny i sycący przysmak to jedno z ulubionych dań Polaków. Zrób je chociaż raz, a gwarantujemy, że jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole. Są przepyszne.
Jak zrobić placki ziemniaczane po czesku? Przepis
Składniki:
2 duże jaja
1 kg ziemniaków
około 200 g boczku
125 ml mleka
1-2 łyżki majeranku
około 150 g mąki ziemniaczanej
pieprz i sól do smaku
1 główka czosnku
smalec do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki wprost do sporej miski. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajka oraz pokrojony w niewielką kostkę boczek. Wsyp majeranek i wymieszaj, lekko ugniatając masę.
Odstaw ją na 3-4 minuty. Dodaj mleko i pokrojony czosnek. Jeżeli masa jest jeszcze mało spójna, zagęść ją 3 łyżkami skrobi. Ponownie wyrabiaj, a gdy płynu w naczyniu nadal będzie dużo, dodaj jeszcze 2 łyżki mąki kartoflanej.
Na patelni roztop smalec i przenoś masę na patelnię, tworząc placki. Smaż je na niedużym gazie przez kilka minut z obu stron – placki muszą się lekko zezłocić. Podawaj je z kwaśną śmietaną lub z kapustą kiszoną. Smacznego.
Czytaj też: Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych? Sprawdź!