Placki ziemniaczane inaczej to obłędna wersja tych klasycznych. Choć mają dodatek pewnego składnika i budzi on kontrowersje, to warto tego spróbować.
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, podawane są szczególnie na obiad. Są błyskawiczne i proste w przygotowaniu, a składniki potrzebne do ich zrobienia są bardzo tanie. Ta niecodzienna wersja placków ziemniaczanych może budzić sporo kontrowersji, ale warto przekonać się, że ten przepis może równie dobrze smakować – można powiedzieć, że nawet lepiej.
Placki ziemniaczane inaczej. Ta kontrowersyjna wersja zachwyca smakiem
Kontrowersyjnym dodatkiem do masy ziemniaczanej na placki jest…twaróg! Nada on plackom nie tylko smaku, ale przede wszystkim kremowej i aksamitnej konsystencji. Będą bardziej soczyste i chrupkie z zewnątrz. Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
» 8 ziemniaków
» 1 jajko
» 200 g twarogu mielonego
» 3 łyżki kwaśnej śmietany
» 3 łyżki mąki pszennej
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj, a potem zetrzyj na tarce o średnich i najmniejszych oczkach na zmianę. Odstaw na 10 minut, następnie odlej nadmiar płynu z ziemniaków. Dodaj jajko, zmielony twaróg, śmietanę, mąkę, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie i smaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Podawaj ze śmietanką i cukrem lub tak jak lubisz. Smacznego!