Najlepszy sernik według przepisu babci pokocha każdy kto lubi tego typu wypieki. To przepis niezwykły i przede wszystkim błyskawiczny w wykonaniu.
Sernik to ciasto uwielbiane przez większość ludzi na świecie. Można przygotowywać wiele różnych wersji smakowych, ale wszystkie mają wspólną cechę. A jest nią puszystość i delikatność. To właśnie dzięki temu smak tego ciasta jest tak charakterystyczny i przepyszny. Poznaj najlepszy sernik z zeszytu babci.
Najlepszy sernik według przepisu babci. Delikatny i pulchny
Składniki:
Kruche ciasto:
› 250 g mąki
› szczypta soli
› 80 g cukru
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
› 30 g kakao
› 120 g stopionego masła
› 1 jajko
Masa serowa:
› 100 g miękkiego masła
› 100 g cukru
› 16 g cukru waniliowego
› 4 jajka
› 600 g serka śmietankowego lub mielonego twarogu
› 40 g skrobi kukurydzianej
› 100 g kwaśnej śmietany
› konfitura z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj sól, cukier, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Jajka wymieszaj i wlej do mąki, a potem wlej roztopione masło. Zagnieć i wyłóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na 15 minut.
Do miski wrzuć miękkie masło, dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, a potem serek lub twaróg. Wsyp skrobię kukurydzianą oraz dodaj kwaśną śmietanę, następnie krótko zmiksuj. Wyłóż połowę masy na zimne ciasto, a potem wyłóż kleksy konfitury porzeczkowej. Przykryj drugą warstwą masy.
Piecz sernik w 180 stopniach przez 80 minut, a potem możesz polać wierzch polewą czekoladową. Smacznego!