Ciasto o wyjątkowym smaku kawowo-czekoladowym na wilgotnym biszkopcie. Poznaj przepis, który zachwyci każdego.
To ciasto niezwykle szybkie w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczne. Składa się z kremu i biszkoptu o obłędnym kawowym aromacie. Przygotujesz je w kilka minut, przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto o wyjątkowym smaku i aromacie. Przepis
Składniki:
Biszkopt:
» 80 g mąki
» 30 g kakao
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 jajka
» 180 g cukru
» 50 ml mleka
» 50 ml oleju
Krem kawowy:
» 2 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym
» 300 ml kremówki
» 100 g serka mascarpone
» 3 łyżki cukru
» dodatkowo: polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki i wsyp cukier, następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj mleko i olej, a potem wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki, następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj krem. Śmietanę kremówkę miksuj na najwyższych obrotach miksera, a gdy zacznie gęstnieć dodaj cukier i serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę cappuccino.
Po upieczeniu pozwól by ciasto ostygło, a potem wyłóż na jego wierzch krem. Na krem polej obfitą warstwę polewy czekoladowej, którą możesz kupić, albo po prostu rozpuścić gotową czekoladę. Smacznego!