Ciasto z jogurtem to niezwykle szybka propozycja na deser. W dodatku smak jest obłędny, a wszystko to dzięki jednemu składnikowi.
Jeśli szukasz przepisu na szybkie i dobre w smaku ciasto na weekend to trafiłeś idealnie. Poznaj rewelacyjną recepturę na ciasto jogurtowe z dodatkiem drobno pokrojonych brzoskwiń. To właśnie one nadają największego aromatu i smaku. Dzięki nim ciasto rozpływa się w ustach. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto z jogurtem zachwyci każdego swoim smakiem. Przepis
Składniki:
(blacha 20-22 cm)
Kruche ciasto:
» 2 jajka
» 50 g cukru
» 1/4 łyżeczki soli
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 100 g masła (zmiękczonego)
» 250 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
» 2 jajka
» 100 g cukru
» 30 g skrobi kukurydzianej
» 350 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 2 brzoskwinie lub morele
Przygotowanie:
Jajka, sól, ekstrakt waniliowy, masło wrzuć do miseczki, następnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie wyrób na gładkie ciasto. Wyłóż je na formę posmarowaną wcześniej tłuszczem i osypaną mąką. Włóż ciasto do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę jogurtową.
Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a potem zmiksuj. Dodawaj kwaśną śmietanę lub jogurt grecki, następnie miksuj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i skrobię kukurydzianą. Przelej do formy z ciastem, a potem dodaj pokrojone brzoskwinie lub morele. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę – 50 minut.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe, smacznego!