Niezwykle wilgotny murzynek z dodatkiem składnika, który nadaje mu obłędnego smaku. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
Murzynek to kultowe ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się dużą ilością kakao. Zapach i smak jest niezwykły, ale żeby ciasto było obłędnie wilgotne nawet przez kilka dni po upieczeniu ważne jest to, w jaki sposób je pieczemy. A w połączeniu z powidłami śliwkowymi będzie niezwykle mięciutkie i aromatyczne jak nigdy dotąd. Przepis znajdziesz poniżej.
Niezwykle wilgotny murzynek. Najlepszy przepis
Składniki:
» 200 g masła
» 3/4 szklanki cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 4 łyżki kakao
» 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
» 3 jajka – oddzielone białka od żółtek
» 150 g powideł śliwkowych
» 300 g mąki tortowej
» 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
» 1 łyżeczka cynamonu
» polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć masło, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao, a następnie podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia, a potem dodaj żółtka i powidła. Całość wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i cynamon. Na koniec dodaj ubitą piankę z białek, następnie delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 2 godziny, do suchego patyczka. Dzięki takiemu sposobowi pieczenia murzynek będzie najbardziej wilgotny, a w dodatku pozostanie taki przez kilka dni. Smacznego!