Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane powszechnie jako nasiona chia uznawane są za superfood czyli niezwykle cenny produkt żywnościowy. Czy faktycznie mają tak niesamowite właściwości i powinny być regularnie spożywane przez wszystkie osoby?
Właściwości nasion chia
W tym miejscu warto zaznaczyć, że nasiona szałwii hiszpańskiej faktycznie posiadają w swoim składzie mnóstwo drogocennych składników. Są one bowiem źródła białka – składnika niezwykle ważnego dla naszego organizmu. Białko jest niezbędne w procesie wzrostu i rozwoju organizmu, czy też regeneracji komórek i tkanek. Dodatkowo nasiona chia obfitują w błonnik, który reguluje pracę naszych jelit, a co za tym idzie – chroni nas od wielu groźnych chorób, w tym od nowotworu jelita grubego.
Dodatkowo nasiona szałwii hiszpańskiej dostarczą naszemu organizmowi także takich ważnych składników jak fosfor, wapń, cynk, magnez, potas czy przeciwutleniacze. Są one także świetnym źródłem witaminy E i witaminy z grupy B.
Czy faktycznie to żywność dla każdego?
Nasiona chia możemy śmiało dodawać do owsianek, owocowych koktajli czy sałatek. Warto jednak pamiętać, żeby nie przekraczać dziennej dopuszczalnej porcji, która wynosi 1,5 łyżki dziennie. Nadmiar nasion chia w naszej diecie może mieć efekt przeczyszczający.
Co więcej, nasiona chia nie są wskazane dla osób, które zażywają leki obniżające ciśnienie oraz leki mające działanie przeciwzakrzepowe. Osoby stosujące wyżej wymienione substancje powinny skonsultować chęć wdrożenia nasion chia do swojej diety z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.
Dowiedz się również, jak poprawić swoje zdrowie psychiczne.