Zawiń to na papierze do pieczenia i upiecz. Uzyskasz przepyszny deser w 5 minut, który zachwyci twoich bliskich i każdego, kto spróbuje. Poznaj przepis.
Ten pyszny deser nadaje się na każdą okazję, bo przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Polega na zawinięciu pasków ciasta francuskiego wokół rulonu papieru do pieczenia. Dzięki temu deser nie tylko smakuje, ale też wygląda nieziemsko. Sprawdź przepis poniżej.
Zawiń to na papierze do pieczenia i upiecz. Efekty będą niezwykłe
Składniki:
» 500 g ciasta francuskiego
» 1 jajko
Krem:
» 200 g mascarpone
» 150 ml kremówki
» 20 g orzechów laskowych prażonych
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokrój na cienkie paseczki, następnie zwiń w rulon papier do pieczenia i owiń wokół niego paski ciasta. Rób odstępy co 4 paski. Ułóż na dużej blaszce, a potem posmaruj wymieszanym jajkiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Mascarpone zmiksuj ze śmietanką kremówką do uzyskania gęstego kremu. Orzechy posiekaj na drobny proszek, a przedtem podpraż je w piekarniku (180 stopni przez 10 minut) albo na patelni. Upieczone paski ciasta fracuskiego nafaszeruj kremem i osyp prażonymi orzechami. Smacznego!