Każdy szanujący się fanatyk domowych łakoci powinien znać recepturę na biszkopt. Nie jest ona zbyt skomplikowana, ale czasami zdarza się, że ciasto opada albo jest wprost odwrotnie – bujnie wyrasta i pęka. Jak uniknąć takiej kulinarnej wpadki? Zwróć uwagę na typ mąki oraz metodę pieczenia.
Branża cukiernicza może poszczycić się wieloma wspaniałymi przepisami na desery. Jednym z najpopularniejszych jest bez wątpienia biszkopt. To smaczna baza do ciast i tortów. Dziś zamieściliśmy dla was recepturę na ten przysmak. Zaopatrzcie się w dobrą mąkę, najlepiej o typie 450. Dzięki niej ciasto nie opadnie i nie pęknie.
Biszkopt idealny do tortów – szybki przepis
Składniki:
5 dużych jajek
200 g cukru
50 mąki ziemniaczanej
150 g mąki typu 450
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od wbicia jajek do suchej i czystej miski (najlepiej metalowej). Ubijamy je za pomocą miksera, a potem powoli dodajemy cukier i na niedużych obrotach mieszamy składniki do momentu, aż otrzymamy jasną i puszystą masę, zwykle trwa to kilka minut. Mąkę po przesianiu łączymy z mąką ziemniaczaną, potem partiami wsypujemy ją do ubitych jajek. Krótko i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę na biszkopt przelewamy do tortownicy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut. Jak ciasto się upiecze, pozostawiamy je w ciepłym urządzeniu. Gdy lekko się wystudzi, upuszczamy je na blat z wysokości ok. 30 cm, dzięki czemu wypiek nie opadnie. Biszkopt dzielimy na blaty i przekładamy je ulubionymi kremami np. czekoladowym. Ciasto można nasączyć niewielką ilością nalewki owocowej albo sokiem owocowym.