krem do tortu
fot. Pexels

Krem jest niezbędnym uzupełnieniem każdego tortu, ponieważ łączy poszczególne warstwy ciasta biszkoptowego. Smak czekoladowy jest jednym z tych, którego wybieramy najczęściej. Nic dziwnego, czekolada świetnie dopełnia bardzo słodkie lub wytrawne desery i idealnie harmonizuje z owocami, biszkoptem czy innymi składnikami. Oto przepis na niebywale smaczny krem czekoladowy, który będzie znakomitym dodatkiem zarówno do tortów, jak i do innych deserów.

Jak powstaje oryginalny krem czekoladowy do tortu?

Cukiernicy podczas robienia tortów na różne uroczystości np. urodziny czy ślub, najczęściej stawiają na krem czekoladowy, ponieważ jest on uniwersalny. Mało kto nie lubi tego smaku. Decydują się na niego również cukiernicy-hobbyści, którzy w swoim domu przyrządzają desery dla bliskich osób.

Do przygotowania pysznej czekoladowej masy do tortu potrzebujemy kilku składników:
1,5 szklanki mleka
2 kostki masła
budyń waniliowy
5 łyżek ciemnego kakao
5 łyżek cukru pudru
opcjonalnie: 50 ml alkoholu (czystej wódki, wiśniówki)

Sposób przygotowania:
Budyń ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie utrzyj miękkie masło wraz z cukrem na jednolity krem. Partiami dodawaj wystudzony budyń i miksuj dalej do uzyskania zwartej i aksamitnej masy. Na końcu dosyp stopniowo kakao. Opcjonalnie możesz dodać także wybrany alkohol.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna