Pachnące jesienią ciasto biszkoptowe z owocami zachwyci cię od pierwszego kęsa. Wygląda bosko, co sam potwierdzisz. W smaku nie ma sobie równych. Biszkopt jest puszysty jak chmurka, a jabłka – słodkie i soczyste. Ta receptura jest prosta i jednocześnie genialna.
Słodkim symbolem jesieni jest nie tylko tarta dyniowa, ciasto ze śliwkami czy gruszkami. Królem wypieków jest niewątpliwie szarlotka, a obok niej przeuroczy biszkopt z jabłkami.
Z pewnością biszkopt piekłeś już wielokrotnie, więc nie będziesz miał problemów podczas pieczenia kolejnego ciasta, lecz z małym twistem. W masie wylądują jabłka. Z nimi deser nie będzie zbyt suchy i nie utraci pulchnej struktury. Mało tego, jabłkowe nuty opanują całe wnętrze. Zwieńczeniem tej porywającej kompozycji jest cukier z cynamonem. Aromatyczna przyprawa korzenna pasuje do owoców jak ulał.
Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami
Składniki:
3 jabłka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
5 jajek,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
cynamon i cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Zaczynamy od ubicia białek na sztywno, na koniec utrwalamy pianę cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, olej i żółtka, mieszamy szpatułką.
Powstałe ciasto przelewamy do okrągłej blachy wyścielonej pergaminem na dnie.
Myjemy i obieramy jabłka, przecinamy na dwie połówki. Obie kroimy na zgrabne plastry i układamy je na cieście. Możemy też jabłka pokroić w kosteczkę, wrzucić do gotowej masy w misce, wymieszać, a potem dopiero przelać do formy.
Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 40 minut. Studzimy i dekorujemy wierzch mieszanką cukru i cynamonu. Smacznego.