REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNajlepsze ciasto ze śliwkami na jesień. Rach-ciach i do piekarnika

Najlepsze ciasto ze śliwkami na jesień. Rach-ciach i do piekarnika

Najlepsze ciasto ze śliwkami na jesień
fot. screen Youtube / @kulinarimstanej

We wrześniu nietrudno znaleźć śliwki na promocji. Wiele osób, zwłaszcza mieszkających za miastem lub na wsi ma zupełnie darmowy dostęp do owoców. Wystarczy przejść się do sadu lub ogródka i zerwać tyle okazów, ile trzeba do zrobienia placka. Śliwki i słodkie ciasto z korzenną nutą to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Przyprawy takie jak imbir, wanilią, cynamon, gałka i goździki wydobędą z nich wszystko to, co najlepsze i nadadzą deserowi głębi.

REKLAMA

Ciasto ma korzenny zapach i puszystą strukturę, a owoce po upieczeniu rozpływają się w ustach. Takiego wypieku na próżno szukać w cukierniach, a te sklepowe, nie mają do niego nawet startu. Zrób go według tej sprawdzonej receptury, a zobaczysz, że było warto.

Do zrobienia tego ciasta potrzeba tylko kilku składników, a reszta to przyprawy. Receptura jest arcyłatwa, więc nawet kuchenny laik poradzi sobie bez trudu.

Przepis na korzenne ciasto ze śliwkami

Składniki:
pół kg śliwek,
1 jajko w rozmiarze L lub XL,
200 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g cukru,
120 g masła,
125 ml mleka,
1/8 łyżeczki mielonych goździków,
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
pół łyżeczki soli,
1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej.

REKLAMA

Przygotowanie:
Mąkę, imbir, sól, cynamon, proszek do pieczenia, goździki i gałkę muszkatołową mieszamy w naczyniu. W drugim pojemniku miksujemy masło z cukrem na pulchny i jasny krem, a potem dodajemy jajko i aromat waniliowy, mieszamy.

Do kremu maślanego dodajemy 1/2 porcji mąki i 1/2 porcji mleka, mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy resztę mąki i mleka, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy pergaminem i przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch.

Myjemy śliwki i kroimy na ćwiartki, wydobywamy pestki. Umieszczamy owoce na całej powierzchni, kierując skórkę do dołu. Placek pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez 50-70 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy jest suchy). Rumiany deser wyciągamy z urządzenia i studzimy w blaszce przez 10 minut, a potem podajemy, smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA