Niczego lepszego z dynią nie zjesz. Tarta to frykas jakich mało

tarta dyniowa
fot. screen Youtube / Yuliya Small

Jesień czuć już w powietrzu, a za kilkanaście dni powitamy ją oficjalnie. Ta pora roku zbytnio nas nie rozpieszcza, więc musimy sami o siebie zadbać, np. jedząc rozgrzewające i sycące dania. Królową jesiennego stołu jest niezaprzeczalnie dynia. Zrobisz niej masę smakołyków, a jeden z nich właśnie masz przed oczami. To apetyczna tarta o wdzięcznym kolorze, pochodzącym właśnie od owocu. Orzechowy spód ze słodkim dyniowym wypełnieniem to arcymistrzowskie połączenie.

REKLAMA

Na sezonowe desery zawsze znajdą się amatorzy. Oczaruj bliskich dyniową tartą

Z dyni wyczarujesz w kuchni zarówno potrawy na słodko, jak i na słono. Zwykle używa się jej do ciast i nie żałuje przypraw korzennych. One chyba najlepiej eksponują smak dyni. Nie mogło być inaczej w dzisiejszej recepturze. Sekretem smaku tego wypieku są orzechy pekan obecne w kruchym spodzie. Wynoszą smak tarty na wyżyny i sprawią, że smakuje 10 razy lepiej niż standardowa odsłona. Sprawdź przepis na dyniową tartę i spraw radość swojej rodzinie.

Przepis na dyniową tartę

Składniki na orzechowy spód:
160 g mąki pszennej,
80 g orzechów pekan,
100 g masła,
30 g cukru,
szczypta soli,
60 ml lodowatej wody.

Składniki na krem:
1 jajko,
180 ml śmietanki 30%,
150 g cukru,
300 g purée z dyni,
szczypta zmielonych goździków,
pół łyżeczki suszonego imbiru,
szczypta pieprzu,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
szczypta gałki muszkatołowej.

REKLAMA

Przygotowanie:
Na spód: do malaksera przekładamy mąkę, cukier, orzechy i sól, miksujemy bardzo drobno. Wrzucamy posiekane, chłodne masło, znów blendujemy, a na sam koniec wlewamy wodę i ostatni raz mieszamy na spójne ciasto.

Przekładamy je do formy na tartę wyłożonej pergaminem i rękoma rozmieszczamy na całym dnie i krawędziach, dociskamy. Okrywamy spód pergaminem i na wierzchu kładziemy obciążenie (zapobiegnie wybrzuszeniu). Pieczemy w 190°C przez 15 minut. Później wyciągamy blaszkę z piekarnika, usuwamy papier i lekko nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy kolejne 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy.

W sporym naczyniu mieszamy mikserem składniki na masę. Przekładamy ją na zimne ciasto w formie i pieczemy w 180°C przez ok. 45-50 minut.

REKLAMA

Gdy wnętrze tarty się zetnie, to znaczy, że jest gotowa. Powinna opuścić piekarnik i studzić się przez kilka godzin, aż całkiem zwiąże. Wtedy można ją dzielić na porcje i podawać, np. z bitą śmietaną. Smacznego.