Bomba witaminowa – syrop z kwiatów dzikiego bzu!

Syrop z dzikiego bzu ma wiele właściwości zdrowotnych. Do jego przygotowania potrzebny jest bez lekarski (Sambucus nigra). Dziki bez czarny to pospolita roślina jadalna, która rośnie w wielu miejscach. Najlepszym miesiącem na zbieranie kwiatów, jest właśnie maj.

Syrop z kwiatów dzikiego bzu daje ogromne korzyści organizmowi. Jest źródłem cennych witamin i minerałów, m.in. A, C, B1, B2, B3, B6, potasu, wapnia, sodu, magnezu, cynku, fosforu. Zawiera również kwercetynę, która obniża poziom glukozy we krwi, co wspomaga leczenie cukrzycy. Ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki dużej zawartości flawonoidów. W ten sposób hamuje rozwój nowotworów oraz spowalnia proces starzenia.

Czytaj także:  Uspokój jelita… i siebie!

Kwiaty bzu pięknie pachną, bo posiadają w swoim składzie olejki eteryczne. Niektóre z nich – na przykład terpenoidy, które działają przeciwgorączkowo oraz moczopędnie. Bez jest dobry w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych – kataru, kaszlu, zapalenia oskrzeli, przeziębienia oraz wzmacnia system immunologiczny.

Syrop z kwiatów dzikiego bzu świetnie działa na sylwetkę – reguluje przemianę materii i regeneruje układ pokarmowy, a także pomaga w zaparciach. Zażywanie syropu jest przyjemne, bo ma orzeźwiający smak i dobrze pasuje do herbaty albo lemoniady.

Czytaj także:  Najlepszy sposób na zmarszczki to…

Jak informuje redakcja ZET przepis na syrop z dzikiego bzu jest banalnie prosty. Oto on: Kwiaty należy zebrać z jednego kwiatostanu. Ważne aby rosły na terenie czystym, oddalonym od zanieczyszczonych ulic. Należy je ścinać nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem. Do przygotowania jednego syropu potrzeba około 300 gramów kwiatów (bez łodyg). Po zebraniu trzeba je rozłożyć, oczyść z mszyc i zanieczyszczeń. Nie należy ich myć aby nie straciły cennego pyłu.

Czytaj także:  Japończycy wyprodukowali pierwszą na świecie lampę UV, która zabija koronawirusa

W garnku należy zagotować półtora litra wody z kilogramem cukru. Dodać kwiaty, trzy plastry cytryny i dwa opakowania kwasu cytrynowego (50 gram). Po schłodzeniu należy przykryć syrop szczelnie folią, następnie włożyć do lodówki na 24 h. Po tym czasie odcedzić i wlać do wyparzonych butelek. Można go poddać pasteryzacji lub trzymać w lodówce.

Uwaga! Kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym!!! Zawierają toksyczną substancję, której można pozbyć dopiero się podczas obróbki termicznej.

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.