Ostatnio na portalu o2 pojawił się przepis na szybszą i prostszą w wykonaniu wersję popularnych napoleonek. Ciasto idealnie sprawdzi się jako jedne z pierwszych do zrobienia przez osoby, które dopiero próbują swoich sił w kuchni.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta:
Mleko – 1 litr
Masło – 150 g
Ciasteczka francuskie (dowolne, ale bez nadzienia i dodatków) – 800 g
Jajka – 4 sztuki
Mąka – 6 łyżek
Cukier – 0,5 szklanki
Cukier wanilinowy
Wykonanie przepisu zaczynamy od połączenia ze sobą mąki, cukru, jajek i cukru wanilinowego. Następnie całość dobrze mieszamy do momentu połączenia składników. Do masy dodajemy mleko i zaczynamy podgrzewać na bardzo małym ogniu.
Masę gotujemy nieprzerwanie do chwili, aż stanie się bardzo gęsta. Wtedy powstały krem odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa będzie całkowicie chłodna, dodajemy do niej masło i miksujemy do połączenia składników.
Na przygotowanej blasze układamy ciasteczka francuskie i na nie wylewamy przygotowany krem. Następnie układamy kolejną warstwę ciastek i ponownie wylewamy krem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciastek i masy. Na wierzchu możemy ułożyć pokruszone ciasteczka lub całość posypać cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto możemy już podać gościom!
Smacznego!