Ciasto kawowe bez pieczenia – przepis. Idealne na Wielkanoc

ciasto kawowe bez pieczenia
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Poznaj genialny przepis na kawowe ciasto bez pieczenia. Pomiędzy miękkimi biszkoptami zamykamy pachnącą kawą masę na bazie serków homogenizowanych, a na wierzchu umieszczamy galaretkę pomarańczową. Takie ciasto to znakomita propozycja na wielkanocny deser. Warto podać go gościom.

REKLAMA

Ciasto składające się z więcej niż jednej warstwy niektórych może razić. Okazuje się jednak, że tego typu receptury są naprawdę łatwe. Deser można przyrządzić w najróżniejszych wersjach smakowych, dodając ulubione dodatki.

Smaczne i proste ciasto kawowe bez pieczenia zrobione z kilku składników będzie idealne dla osób, które chętnie zjedliby coś słodkiego, ale nie mają czasu lub możliwości, aby piec.

REKLAMA

Przepis na ciasto kawowe bez pieczenia

Składniki:
2 paczki biszkoptów okrągłych – ok. 350 g
1 żółtko
800-900 g serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl. mleka w proszku
1/2 szkl. cukru
250 g masła lub margaryny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki żelatyny
3 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie:
Masło i serki powinny mieć temperaturę pokojową. 1 galaretkę rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody, ostudź. Blaszkę (wymiary ok. 25x35cm) wysmaruj tłuszczem. W galaretce maczaj ciasteczka i wykładaj nimi spód formy

REKLAMA

Przyrządź masę serową. Do naczynia wsyp żelatynę i kawę, zalej 125 ml gorącej wody, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Masło ucieraj z cukrem i żółtkiem na puszysty krem. Potem małymi porcjami dodawaj serki – w międzyczasie wszystko miksuj. Do uzyskanej masy wsyp mleko w proszku i miksuj dalej. Teraz dodawaj stopniowo chłodną żelatynę z kawą. Miksuj przez krótki czas – tylko, aż składniki się połączą.

Gotowy krem przełóż na biszkopty i włóż wszystko do chłodziarki na 30 minut, aby masa nieco stężała. Potem umieszczaj na niej biszkopty, uprzednio maczając je w galaretce. Wstaw deser do lodówki.



Dwie galaretki pomarańczowe rozpuść w 750 ml wrzącej wody, starannie wymieszaj i ostudź. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na ciasto. Powinno ono poleżeć w chłodziarce przez całą noc, aby wszystkie warstwy zastygły, a smaki przegryzły się ze sobą. Smacznego.

Zobacz też: Ciasto „Marysieńka” – prosty przepis. Jest niesamowicie pyszne

Udostępnij: