
Poranna kawa smakuje lepiej, gdy towarzyszy jej słodki wypiek. Jesienią tradycyjna szarlotka domowej roboty jest marzeniem wielu łasuchów, ale chęci i czasu do jej przygotowania często brakuje. Należy zagnieść ciasto, rozdrobnić, po czym uprażyć jabłka i zrobić kruszonkę – to wszystko wymaga czasu, a ten jest obecnie na wagę złota. Na szczęście jest rozwiązanie. Ten przepis od Heni Foks na ciasto Petarda z jabłkami zrealizujesz w ekspresowym tempie i będziesz powtarzać non stop.
Ciasto Petarda wychodzi każdemu, a szykuje się go błyskawicznie
Jeśli lubisz czasami zjeść coś słodkiego, mamy receptę, która spełni twoje zachcianki. Deser nie sprawia kłopotu, obłędnie smakuje i jest tak prosty i szybki w wykonaniu, że się zdziwisz. Cukierniana szarlotka czy jabłecznik nie równa się z przepisem znanej Youtuberki Heni Foks.
Przepis na ciasto Petarda z jabłkami
Składniki:
▪ 1 szklanka mąki pszennej
▪ 1 szklanka cukru
▪ 1 szklanka kaszy manny
▪ szczypta soli
▪ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
▪ 2 kg jabłek
▪ cynamon
Poncz
▪ 50 g masła
▪ 250 ml mleka
Sposób przygotowania:
✓ Na ciasto: w naczyniu umieść mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia, porządnie wymieszaj. Podziel sypkie składniki na trzy porcje.
✓ Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce jarzynowej, połącz z cynamonem.
✓ Poncz: mleko i masło zagotuj razem.
✓ Pierwszą częścią sypkiej mieszanki zapełnij dno blachy o wymiarach 27 cm x 17 cm wyłożonej pergaminem. Na tym rozprowadź część jabłek, posyp drugą porcją mąki z dodatkami. Kolejną warstwą są jabłka, a ostatnią sypka mieszanka. Na koniec polej deser ponczem mleczno-maślanym po całej powierzchni.
✓ Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170℃ przez ok. 45 minut. Smacznego.
Czytaj też: Masło będzie długo świeże i miękkie. Pokochasz ten trik z Francji