REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto ze śliwkami mojej babci. Jest najlepsze na świecie, każdy chce ten...

Ciasto ze śliwkami mojej babci. Jest najlepsze na świecie, każdy chce ten przepis

Ciasto ze śliwkami mojej babci
fot. screen Youtube / Zuhausekochen1

Ciasto ze śliwkami mojej babci jest tak pyszne, że znika z blachy w sekundę, dlatego najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Sprawdź przepis. 

REKLAMA

Śliwki to owoce, które idealnie pasują do ciast nadając aromatu i pysznego smaku. Znakomicie odnajdują się także w formie kompotu. Moja babcia robi z nimi ciasto mięciutkie niczym chmurka i delikatne, a zarazem bardzo wyraziste i przepyszne w smaku. Poznaj przepis ze starej gazety.

Ciasto ze śliwkami mojej babci zachwyca smakiem. Przepis

Składniki: tortownica 22 cm
» 125 g miękkiego masła
» 1/4 łyżeczki soli
» 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
» 125 g cukru trzcinowego
» 2 jajka
» 60 g jogurtu naturalnego
» 60 g mąki migdałowej
» 120 g mąki pszennej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 250 g śliwek

Przygotowanie:
Masło, sól, cukier trzcinowy oraz ekstrakt waniliowy wrzuć do miski, następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka i cały czas miksuj, a następnie dodaj jogurt naturalny. Wsyp mąkę migdałową, pszenną, a na koniec dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj, a potem przelej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokrojone śliwki – dowolnie, tak jak lubisz. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę, a pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy już się upiekło. Smacznego!

REKLAMA

Polej ciasto lukrem jeśli chcesz – przepis znajdziesz tutaj.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA