Co jeść po 40-stce aby poczuć się młodziej?

Symboliczna czterdziestka to wiek, w którym wiele zmienia się w naszym ciele. Człowieka zaczynają dopadać różne dolegliwości a prędkość metabolizmu bardzo się obniża. Wówczas można to nadrobić właściwą dietą regeneracyjną. Efekty pojawiają się bardzo szybko!

Dla skóry najzdrowsze będą dwa słodkie ziemniaki tygodniowo lub marchewki i melon. Dostarczą mnóstwo beta-karotenu. To bardzo ważne dla skóry w tym wieku! Aby zapobiec zwężaniu tętnic, warto jeść kiść czerwonych winogron – i to każdego dnia. Mają ogromną zawartość przeciwutleniaczy, co zapobiega obniżeniu ryzyka zatykania tętnic. Warto również wypić kieliszek wina, który zapobiega zatorom.

Czytaj także:  Znowu więcej zakażeń. Nowe dane Ministerstwa Zdrowia. 26 listopada
 

Czujesz, że Twoje mięśnie są wiotkie? Na to również jest sposób! Patentem jest tuńczyk! To jeden z najlepszych źródeł białka. Na słabszy wzrok z kolei wskazane jest spożywanie jarmużu, kapusty, szpinaku i rzepy. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przed promieniami UV. Jak informuje redakcja Women’s Health około 6 mg każdego z nich (luteiny + zeaksantyny) dziennie powinno wystarczyć do ochrony wzroku.

Czytaj także:  Naukowcy zbadali związek konopi indyjskich z COVID-19. Wyniki zaskakują
   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS