Co jeść po 40-stce aby poczuć się młodziej?

Symboliczna czterdziestka to wiek, w którym wiele zmienia się w naszym ciele. Człowieka zaczynają dopadać różne dolegliwości a prędkość metabolizmu bardzo się obniża. Wówczas można to nadrobić właściwą dietą regeneracyjną. Efekty pojawiają się bardzo szybko!

   

Dla skóry najzdrowsze będą dwa słodkie ziemniaki tygodniowo lub marchewki i melon. Dostarczą mnóstwo beta-karotenu. To bardzo ważne dla skóry w tym wieku! Aby zapobiec zwężaniu tętnic, warto jeść kiść czerwonych winogron – i to każdego dnia. Mają ogromną zawartość przeciwutleniaczy, co zapobiega obniżeniu ryzyka zatykania tętnic. Warto również wypić kieliszek wina, który zapobiega zatorom.

Czujesz, że Twoje mięśnie są wiotkie? Na to również jest sposób! Patentem jest tuńczyk! To jeden z najlepszych źródeł białka. Na słabszy wzrok z kolei wskazane jest spożywanie jarmużu, kapusty, szpinaku i rzepy. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić oczy przed promieniami UV. Jak informuje redakcja Women’s Health około 6 mg każdego z nich (luteiny + zeaksantyny) dziennie powinno wystarczyć do ochrony wzroku.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News