Zimne nóżki to ulubiona potrawa Polaków szczególnie w święta, ale nie tylko – rewelacyjnie sprawdzają się jako zakąska do wódki. Oprócz pysznego mięsa i miękkich warzyw kluczową rolę, uzupełniającą cały smak tego dania jest idealna galareta – przejrzysta, klarowna i smaczna. Często jednak zdarza Ci się, że Twoje zimne nóżki wychodzą mętne i brakuje im smaku? Sprawdź, co zrobić żeby były smaczne i klarowne?

Legenda głosi, że zimne nóżki podano już w XVII wieku na imprezie weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Do galarety dodaje się pyszne dodatki mięsne i warzywne, np. zielony groszek z marchewką, drobno pokrojone ugotowane jajko. Sekretem idealnych zimnych nóżek nie są jednak dodatki, ale wywar, z którego tworzy się galareta.

Przygotowując wywar, należy zwrócić uwagę, aby bardzo delikatnie gotował się przez kilka godzin, na niskiej temperaturze. Dzięki temu mięso będzie perfekcyjnie miękkie. Podczas długiego gotowania kości uwalniają substancję, przypominającą klej, który sprawia, że galareta idealnie zastyga sama i nie ma potrzeby dodawać żelatyny.

Zimne nóżki sprawdzą się na każde okazje, nie tylko te świąteczne. Wykonanie ich nie należy do najszybszych, ale dla pysznego smaku warto spróbować. Zachwyć swoich bliskich i znajomych wybornym smakiem zimnych nóżek i przejrzystej galaretki!

Co zrobić, żeby zimne nóżki były smaczne i klarowne?

Jest na to prosty sposób! Wystarczy, że do garnka wlejesz zimną wodę, a następnie dodasz przyprawy z których masz uzyskać galaretę i zagotuj, ale w ten sposób, że gdy tylko woda zacznie się gotować, to natychmiast zmniejsz ogień i gotuj już na bardzo niewielkiej temperaturze do miękkości składników.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości