Czosnek i cytryna nie uchroni Cię przed koronawirusem!

REKLAMA

W sieci można przeczytać wiele mitów, na temat skutecznej walki z koronawirusem. Publikowana jest cała masa nieprawdziwych informacji, które na bieżąco śledzi WHO. Najpopularniejsze mity dotyczące jedzenia, które obaliła WHO dotyczą czosnku i cytryny.

Po wybuchu pandemii koronawirusa w Internecie pojawiło się wiele porad, które sugerują, że niektóre pokarmy i diety mogą zapobiec zarażeniu a nawet leczyć infekcję. Jak informuje redakcja ZET Światowa Organizacja Zdrowia na swoich stronach zdementowała te pogłoski.

REKLAMA

Po pierwsze jedzenie czosnku nie zapobiega zarażeniu koronawirusem. Co prawda, czosnek ma silne działanie przeciwbakteryjne, ale nie ma żadnych dowodów na to, by czosnek działał na koronawirusa. Podobnie jest z cytryną. Picie wody z cytryną wcale nie zwalcza infekcji wywołanej przez koronawirusa. Odpowiednie nawodnienie wspomaga organizm z walce z tym patogenem, ale woda z cytryną nie leczy. Podobnie witamina C, która odgrywa ważną rolę we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jednak nie ma dowodów, że przyjmowanie witaminy C może zapobiec zakażeniu.

Pojawiły się też mniej popularne porady, ale równie nieprawdziwe. Przykładem jest informacja, że dieta alkaliczna zwalcza infekcję COVID-19. Według WHO, nie jest to prawdą. Jako druhgą dietę, która jest skuteczna w walce z chorobą COVID-19, wskazuje się na dietę ketonową. Niestety, nie ma żadnych wiarygodnych dowodów potwierdzających, że dieta ketogeniczna zapobiega lub leczy infekcje.

REKLAMA

Podziel się: