Niestety, ale są osoby, które nie powinny jeść gruszek. Owoce są źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, jednak czasami mogą mieć zły wpływ na organizm. Sprawdź, komu mogą zaszkodzić gruszki!

Fruktoza może sprzyjać nadwadze i zwiększać ryzyko rozwoju niektórych chorób, ale także o sporą zawartość błonnika pokarmowego, który może powodować kłopoty zdrowotne w przypadku osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Kto lepiej powinien zrezygnować z jedzenia gruszek?

Nie powinny po nie sięgać osoby, których organizm nie toleruje fruktozy. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie są zakazane dla diabetyków, jednak osoby z cukrzycą powinny ostrożnie sięgać po wszystkie owoce, aby uniknąć nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Jak informuje redakcja Wprost gruszki mogą uczulać – ostrożnie należy wprowadzać je do diety niemowląt oraz małych dzieci. Nie powinny sięgać po nie osoby chorujące na zapalenie jelit i inne schorzenia układu pokarmowego, które wymagają stosowania diety niskobłonnikowej.

Chory woreczek żółciowy jest bezwzględnym wskazaniem do rezygnacji ze spożywania gruszek! Dlaczego? Bo mogą one nasilać nieprzyjemne dolegliwości i nadmiernie obciążać osłabiony chorobą układ pokarmowy, powodując m.in. wzdęcia. Dziko rosnące gruszki są ciężkostrawne ze względu na to, że zawierają zbudowane z węglanu wapnia i krzemionki komórki kamienne. Powodują one, że miąższ gruszek staje się miejscami bardzo twardy i niesmaczny.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna