warzywa do rosołu
fot. Pixabay

Z pewnością wiele osób przyrządzanie rosołu zaczyna od umycia mięsa i obrania warzyw. Ale czy ostatnia czynność jest konieczna? Czy będzie to miało wpływ na smak bulionu bądź jego właściwości odżywcze? A może zaoszczędzimy trochę czasu? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

Obieranie warzyw to forma ich wstępnej obróbki, pozwalająca oczyścić produkty przed konsumpcją. Przeważnie usuwamy skórkę, ponieważ jest nieapetyczna albo zbyt twarda. Doskonałym przykładem jest np. czosnek, cebula, a z owoców, chociażby mandarynka. Okazuje się jednak, że wielu warzyw, a także owoców wcale nie musimy obierać.

Warzywa do rosołu – czy trzeba je obierać?

Obieranie jarzyn do zupy weszło nam w nawyk. Należy obrać szczególnie warzywa, które pochodzą z niepewnego źródła. Ze skórką pozbędziemy się bowiem ewentualnych nawozów oraz zanieczyszczeń. W każdym razie to właśnie pod skórką warzyw (i owoców) skumulowane są największe ilości wartościowych substancji. Mało tego, skórka przeważnie zawiera w sobie bardzo dużo aromatu, dlatego to, czy usuwacie ją z warzyw podczas gotowania rosołu, jest waszą decyzją.

Jeśli jednak chodzi o smak zupy, obieranie jarzyn nie jest konieczne, ale zanim ugotujecie na nich wywar, musicie starannie je wyszorować i opłukać. Gdy natomiast macie zamiar przyrządzić z nich sałatkę jarzynową, warzywa tylko obierzcie i posiekajcie. Jeżeli zostaną ugotowane w skórce, to zachowają dużo więcej cennych związków odżywczych i będą miały lepszą konsystencję.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę