Pierzga pszczela jest świetna na odporność, podobnie jak imbir, kurkuma czy czosnek. Jest produkowana przez pszczoły. Ma kształt kulki, a w jej składzie znajduje się pyłek pszczeli, nektar lub miód i ślina.

Pierzgę można zleźć w ulu pszczół, w plastrach, w których fermentuje na skutek działania kwasu mlekowego. Pożywiają się nią na przykład różne pożyteczne owady. Znajduje się w niej magnez, wapń, sód, potas, a także witaminy z grupy B, witamina A, witamina C i witamina E.

Pierzga łagodzi stany zapalne, działa jako przeciwutleniacz, poprawia stan zdrowia wątroby, może pomóc zredukować stres i przyspieszyć gojenie ran. Pierzga wykazuje też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.

Jak informuje redakcja Wprost, dorośli powinni przyjmować 20-40 g pierzgi pszczelej dziennie, a dzieci – 15 g. Można ją przyjmować w formie suplementów – kapsułek lub proszku bądź w naturalnej formie i używać jej jako dodatku do jogurtów, owsianki czy smoothie. Pierzga kosztuje około 30 zł za 100 gram i jest dostępna w sklepach z ekologiczną żywnością.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna