ogórek i pomidor
fot. Pixabay

Chcecie zwiększyć spożycie warzyw, więc kładziecie na kanapki plastry ogórka i pomidora? To błąd. Aby organizm mógł przyswoić substancje odżywcze obecne w tych warzywach, warto jeść je oddzielnie. Ogórek bowiem zawiera składnik, który niszczy zbawienne właściwości pomidora.

Zarówno z pomidorów, jak i ogórków można przyrządzić mnóstwo pysznych dań. Warzywa te w postaci świeżej czy przetworzonej (np. kiszone ogórki, passata pomidorowa) są tak samo smaczne i zdrowe.

Dlaczego łączenie ogórka z pomidorem nie jest dobrym pomysłem?

Chociaż przygotowywanie różnokolorowych sałatek jest jak najbardziej polecane, to miks ogórka i pomidora akurat nie jest dobry. Takie połączenie może i jest smaczne, ale niestety, spożywając te oba składniki razem, nasz organizm nie przyswoi witaminy C obecnej w pomidorze.

Ogórek bogaty jest w askorbinazę, która rozkłada kwas askorbinowy. Specjaliści dowiedli, że wystarczy nawet parę kropelek soku z ogórka, aby 1 kg pomidorów zupełnie pozbawić tej witaminy. Problem ten dotyczy niestety także innych warzyw bogatych w witaminę C (np. natki pietruszki, papryki), a także owoców.

Witamina C jest ważna dla naszego organizmu, nie tylko ze względu na wzmacnianie układu odpornościowego, ale także udział w wielu procesach metabolicznych. Jej deficyty mogą skutkować bólami reumatycznymi, a nawet bezsennością.

Ogórka jednak nie musimy wykluczać z naszej diety. Zważywszy na wysoką zawartość wody, warzywo polecane jest osobom z kamicą nerkową i schorzeniami dróg moczowych. Zawiera również sterole, które wspierają utrzymanie optymalnego stężenia cholesterolu we krwi. Ogórek to dobre źródło magnezu, potasu i krzemu – składniki te znakomicie wpływają na stawy, paznokcie, włosy i skórę. Poza tym ogórek świetnie gasi pragnienie i pomaga pozbyć się drobnoustrojów odpowiedzialnych za przykry zapach z ust.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę