piec konwekcyjno-parowy

Piece konwekcyjne to najbardziej nowoczesne urządzenia, które powinny stanowić wyposażenie każdej restauracji. Maszyny te ułatwiają pracę kucharzy i wydobywają z potraw niepowtarzalny smak i aromat. Są bardzo proste w obsłudze. Odznaczają się także bardzo rozbudowanymi funkcjami. Co powinieneś wiedzieć zanim kupisz piec konwekcyjny do swojej restauracji? Dlaczego warto zainwestować w takie urządzenie? Oto odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania.

1. Jak działają piece konwekcyjne?

2. Zalety pieców konwekcyjnych

3. Jak wybrać najlepszy model pieca konwekcyjnego do naszej kuchni?

Jak działają piece konwekcyjne?

Wydawać by się mogło, że wyposażając kuchnię restauracyjną, wystarczy kupić takie same urządzenia, jak w naszej kuchni domowej. Jednak przygotowując posiłki dla gości, należy zaopatrzyć się w mocniejsze urządzenia z wieloma funkcjami. W każdej restauracji powinien znaleźć się piec konwekcyjny. W urządzeniach tych wykorzystywane jest zjawisko konwekcji. Polega ono na wprowadzaniu ciepłego powietrza w ruch. Każdy piec konwekcyjny wyposażony jest w specjalne wentylatory. To właśnie one podczas przygotowania potrawy wpuszczają do pieca ciepłe powietrze. Dodatkowo powietrze to oczyszczane jest przez filtry. Dzięki temu usuwane są cząsteczki różnych zapachów. Dzięki temu można przygotowywać wiele potraw w jednym czasie, bez obawy, źe zmieszają się ze sobą różne zapachy. W gastronomii takie urządzenie jest na wagę złota. W restauracjach, w których ruch jest naprawdę spory, piece konwekcyjne to najlepszy wybór. Inwestycja w piec konwekcyjny w lokalu gastronomicznym szybko się zwróci i na pewno przyniesie wiele korzyści. Jakie są zatem zalety pieców konwekcyjnych?

Zalety pieców konwekcyjnych

Jedną z ważniejszych zalet pieców konwekcyjnych jest znaczne skrócenie czasu przygotowania potraw. Jest to ułatwienie podczas pracy w każdej restauracyjnej kuchni. Może się to nawet przyczynić do zwiększenia liczby gości, bo posiłki są szybciej wydawane. Wpływa to również na oszczędności. Rachunki za energię elektryczną mogą być mniejsze niż przy zwykłych piecach. Wprawione w ruch ciepłe powietrze wpływa na bardzo równomierną obróbkę poszczególnych składników dania. Dzięki temu jedzenie jest idealnie podgrzane. Nie trzeba poświęcać czasu na przewracanie warzyw czy mięsa. Pracownicy mogą w związku z tym zająć się kolejnym zamówieniem. Bardzo istotne jest również wykorzystanie wyżej wspomnianych filtrów. Oczyszczenie powietrza sprawia z cząstek innych zapachów sprawia, że każdy składnik danego dania pachnie tak, jak powinien. Potrawy są bardziej aromatyczne, a zapach jest bardzo ważnym elementem podczas rozkoszowania się idealnymi daniami.

Stosując piece konwekcyjne, mamy pewność, że potrawy mają znacznie lepszy, bardzo głęboki smak. Dzięki temu nasi klienci będą chcieli powrócić do naszej restauracji. Dodatkowo mięso oraz ryby nie wysuszają się podczas gotowania. Są soczyste i miękkie. Obróbka cieplna stosowana w piecach konwekcyjnych pozwala również na zachowanie witamin i minerałów w każdym składniku. Ograniczają także ilość tłuszczu, jaki potrzebny jest do przygotowania potraw. Jest to zatem o wiele zdrowszy sposób gotowania niż przy zwykłych piecach. sprawdź: gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe

Piece konwekcyjne są też wielofunkcyjne. Pozwalają na pieczenie, smażenie, blanszowanie, duszenie oraz regenerację potraw. Dzięki nim można przygotować wiele różnych potraw. Piece parowe pozwalają na przygotowanie dań bez obawy, że utracą swoją masę. Dzięki nim oszczędzamy nie tylko prąd elektryczny, ale również wodę. Zapewniajź perfekcyjną izolację termiczną.

Większość pieców konwekcyjnych wykonana jest ze stali nierdzewnej. To bardzo solidny materiał odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu mam pewność, że piec posłuży nam wiele lat. Dodatkowo stal nierdzewna jest bardzo prosta w utrzymaniu czystości. Pozwala to na utrzymaniu najwyższego stopnia higieny w naszej kuchni.

Piec konwekcyjny

Jak wybrać najlepszy model pieca konwekcyjnego do naszej kuchni?

Wybierając piec konwekcyjny, musimy przede wszystkim ocenić swoje potrzeby. Piec konwekcyjny musi być dobrany między innymi do powierzchni, jaką dysponujemy w kuchni. Na szczęcie pic konwekcyjny zastępuje wiele urządzeń gastronomicznych (na przykład: piekarnik, grill, patelnia, trzon kuchenny), dlatego oszczędzamy przestrzeń i pieniądze. W dużych lokalach gastronomicznych idealnie sprawdzą się piece konwekcyjno-parowe. Piece różnią się także mocą. Oczywiście w mniejszych lokalach wystarczy mniejsza moc. Jeśli jednak obsługujemy duży lokal gastronomiczny, zainwestujmy w piec z dużą mocą.

Zwróćmy także uwagę na dodatkowe funkcje w urządzeniach. Większość modeli ma wbudowaną książkę kucharską, prosty w obsłudze interfejs bądź opcję automatycznego mycia. Wszystkie funkcje mają na celu znacznie ułatwić pracę w kuchni, ale również przyśpieszyć proces gotowania, co w przypadku lokali gastronomicznych jest niezwykle ważne.

Piec konwekcyjny to urządzenie, które powinno się znaleźć w każdej restauracji niezależnie od tego, jakie posiada menu. Urządzenia te pozwalają na przygotowanie każdej potrawy: z mięsem, warzywami, duszonej lub smażonej. Skontaktuj się ze specjalistami z gastroprodukt.pl i dobierz odpowiedni piec dla Twojego biznesu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę