Szybka zapiekanka pasterska. Ten rodzaj mięsa zagwarantuje najlepszy smak

zapiekanka pasterska
fot. screen Youtube / Mashed

Zapiekanka pasterska, czyli shepherd’s pie, jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw dla kuchni brytyjskiej. Przepis prawdopodobnie wymyślili Szkoci. Dawniej tamtejsi pasterze wypasali gromady owiec i po męczącym dniu pracy mieli ochotę na porządny posiłek. Przez to właśnie powstała ta niezwykła receptura na zapiekankę.

REKLAMA

Sycąca i odżywcza zapiekanka z mięsem i ziemniakami doskonale zaspokajała głód wyczerpanych pasterzy. W oryginalnej recepturze do przyrządzenia tego dania używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie przepada za tym gatunkiem mięsa, to może zamienić go na wołowinę. Klasyczna odsłona zapiekanki pasterskiej składa się z jagnięcego farszu, który jest okryty purée ziemniaczanym. Ale nic się nie stanie, jeśli potrawę podda się lekkiej modyfikacji.

Wspominaliśmy już, że jagnięcinę można zastąpić innym mięsem, np. wołowiną. Wtedy jednak nie będzie to już zapiekanka pasterska, tylko wiejska.

REKLAMA

Przepis na sycącą zapiekankę pasterską

Składniki:
500 ml bulionu (najlepiej jagnięcego),
1-2 cebule,
800 g jagnięciny (łopatka),
kawałek selera,
3 ząbki czosnku,
2 średnie marchewki,
1 żółtko,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
puszka groszku konserwowego lub 400 g groszku mrożonego,
smalec,
1 kg obranych ziemniaków,
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu i posiekanego tymianku,
2 łyżki sosu Worcester,
100 g masła,
2 łyżki mąki pszennej,
150 g sera cheddar,
250 ml śmietany (np. 30%),
sól, pieprz świeżo zmielony,
120 ml czerwonego wytrawnego wina.

Przygotowanie:
Selera, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Ser rozdrabniamy na małych oczkach tarki. Mięso mielimy, a potem podsmażamy (przez ok. 6-8 minut) na 2-3 łyżkach rozgrzanego tłuszczu, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec przekładamy do naczynia.

REKLAMA

Cebulę szklimy z niewielką ilością cukru i soli. Dorzucamy posiekanego selera i marchewkę, wszystko przesmażamy, a następnie dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn, a także zmiażdżony czosnek. Podsmażamy i przekładamy do mięsa.

Na patelnię wlewamy wino, zagotowujemy, a potem „zbieramy” wszystkie smaki z patelni. Dokładamy koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, pilnując, aby nie powstały grudki. Dodajemy sos Worcester i bulion, zagotowujemy. Mięso, cebulę oraz sos łączymy ze sobą, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, gotujemy na niewielkim gazie przez ok. 40 minut.

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Potem rozgniatamy, dodajemy rozbełtane żółtko, delikatnie podgrzaną śmietanę, 2/3 sera i pokrojoną połowę masła. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Do mięsa dokładamy groszek bez zalewy i dusimy razem ok. 10 minut.



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego mięso. Na wierzchu umieszczamy ziemniaki. Polewamy pozostałą porcją rozpuszczonego masła i oprószamy resztą sera. Pieczemy zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez pół godziny. Smacznego.

Czytaj też: Chrupiące bułeczki i bajeczne nadzienie. Lepsze od zapiekanek

Podziel się: