Dodaj ten składnik do mięsa, a będzie bardzo soczyste. Genialny sposób

mięso
fot. Pixabay

Gdy chcemy przygotować szykowną kolację dla bliskich, a daniem głównym mają być steki wołowe albo pieczeń, najgorszą sytuacją jest suche, jak wiór mięso. Okazje się, że istnieje prosty sposób, aby uniknąć takiego scenariusza. Wystarczy, że dodamy do marynaty pewien sekretny składnik, który zmiękczy mięso i zapewni mu soczystość. Poniżej wszystko wyjaśniamy.

REKLAMA

Profesjonalne smażenie, pieczenie bądź grillowanie mięsa wcale nie jest łatwym zadaniem. Niezależnie od jego rodzaju i sposobu obróbki, z reguły istnieje ryzyko, że zamiast soczystego i aksamitnego kawałka, otrzyma się mięso łykowate, a do tego gumowate.

Doświadczeni kucharze mają wiele trików, dzięki którym nigdy nie dochodzi do takich wpadek. Jednym z nich jest patent z sodą oczyszczoną, którą należy dodać do marynaty. Tak zamarynowane mięso zachwyci każdego, kogo poczęstujesz swoim dziełem.

REKLAMA

Mięso w marynacie z dodatkiem sody

Cały trik ze zmiękczaniem mięsa jest niezwykle prosty. Najpierw przygotuj marynatę i kawałek mięsa, który chcesz marynować. Do marynaty wsyp potem pół łyżeczki sody (na 1 kg mięsa) i starannie pokryj mieszanką cały kawałek mięsa. Możesz ją delikatnie wmasować. Następnie przełóż wysmarowane mięso do naczynia, okryj folią spożywczą i wstaw do chłodziarki na ok. 3-4 godziny. Po upływie tego czasu spłucz marynatę z sodą i jeszcze raz wsmaruj marynatę, ale tym razem bez dodatku sody. Mięso wstaw do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia przed obróbką termiczną wyjmij mięso na 1 godzinę z chłodziarki, aby nabrało temp. pokojowej. Po obróbce każdy kawałek będzie wyjątkowo soczysty, natomiast smak marynaty będzie można wyczuć szczególnie mocno.

Inne sposoby na zmiękczenie mięsa

Oprócz sody można wykorzystać inne produkty. Znakomicie sprawdza się ananas. Należy go zmiksować na gładką masę i obłożyć mięso. Owoc zawiera enzymy rozkładające białka, które nadają delikatności. Podobnie właściwości ma kiwi. Jednak korzystając z tych owoców, nie należy zbyt długo marynować mięsa. Uważa się, że godzina w owocowej pulpie absolutnie wystarczy. Ludzie, którzy nie lubią połączenia słodkich smaków z mięsem, mogą dodać do niego produkty nabiałowe. Kefir czy jogurt są lekko kwaśne i mogą zadziałać jako zmiękczacz do mięsa.

REKLAMA

Podziel się: