Dodaj ten składnik do naleśników. Będą delikatniejsze i bardziej puszyste

naleśniki
fot. Pxhere

Delikatne i puszyste naleśniki to pomysł na ekstra obiad lub podwieczorek. Jeśli podasz je z owocami sezonowymi lub domowym dżemem oraz serkiem waniliowym sprawisz wszystkim miłą niespodziankę. Sekretem smaku i niesamowitej puszystości tej potrawy jest dodatek maślanki. Sprawdź prosty przepis na naleśniki maślankowe.

REKLAMA

Naleśniki przyrządzamy na rozmaite sposoby. Maślanka to produkt, który warto dodać do ciasta naleśnikowego, gdyż świetnie je spulchnia, dodatek sody oczyszczonej czy proszku do pieczenia jest więc zbędny. Naleśniki wychodzą puszyste, a w ich smaku można wyczuć wanilię, koniecznie musicie ich skosztować.

Najpyszniejsze naleśniki usmażycie, gdy przyrządzone ciasto odstawicie na pół godziny, aby odpoczęło i nieco podrosło. Potrawę możecie podać, z czym tylko chcecie. My polecamy świeże owoce lub dżem i serek homogenizowany o smaku waniliowym. Smak kultowych placuszków doskonale wzbogacą wiórki kokosowe lub prażone migdały i masło czekoladowe. To zdecydowanie wersja dla osób, które są miłośnikami słodyczy.

REKLAMA

Jak przygotować delikatne naleśniki na bazie maślanki?

Składniki na ciasto:
4 jajka
2,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
szklanka maślanki

Do podania:
dżem
świeże owoce
serek homogenizowany waniliowy

Dodatkowo:
olej do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Mleko, jajka, cukier wanilinowy, maślankę oraz odrobinę soli miksujemy. Potem wsypujemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy, aż otrzymamy gładką masę bez grudek, odstawiamy ją na pół godziny. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Podziel się: