Domowa herbata imbirowa pomaga na różne dolegliwości. Poznaj przepis

herbata imbirowa

Prozdrowotne właściwości imbiru znano już setki lat temu. Nawet starożytni Chińczycy wiedzieli, jak wielką siłę ma ten skromny korzeń. Prezentujemy recepturę na herbatę imbirową, która świetnie rozgrzewa.

   

Imbir coraz częściej króluje w naszej kuchni. Wrzucamy go do różnych napojów oraz do wody z cytryną. Poniższy przepis pokazuje, jak można spożywać imbir, zachowując nie tylko jego atuty smakowe, lecz także działanie lecznicze. Znakomitym sposobem na wykorzystanie jego właściwości jest zrobienie z niego prostej herbaty, która fantastycznie rozgrzewa organizm. Jeśli nie lubisz ostrego smaku surowego imbiru, wrzuć go do wody i zagotuj. Dzięki temu jego moc osłabnie.

Imbir zawiera witaminę C, dlatego przyda się w stanach obniżonej odporności. Obecne w korzeniu olejki eteryczne mają właściwości przyspieszające metabolizm, przez co pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym wyciąg z rośliny ma działanie przeciwwymiotne.

   

Receptura na herbatę z imbirem

Składniki:
łyżka miodu
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
woda
łyżka czarnej herbaty

Przygotowanie:
Obierz imbir np. przy użyciu łyżki. Następnie pokrój go w małą kostkę bądź talarki. Do garnka wlej wodę i gotuj ją na średnim gazie. Po pewnym czasie, gdy się zagotuje, dodaj do niej imbir i ponownie gotuj wszystko ok. 5 min. Później zdejmij garnek z palnika. Herbatę (liściastą) zalej gorącą wodą, a potem odstaw na ok. 4 min do zaparzenia. Napar przecedź przez sito, a gdy przestygnie, dodaj do niego trochę miodu. Na koniec przemieszaj, aby miód dobrze się rozpuścił i pij jeszcze ciepły.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News