grzybki marynowane
fot. Pixabay

Niemal każdy owoc lub warzywo nadaje się do wekowania. Naszą rodzimą kuchnię ciężko wyobrazić sobie bez marynowanych ogórków czy grzybków w zalewie octowej. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem pysznych grzybów zimą, prace nad nimi musimy rozpocząć już teraz. Dzisiaj prezentujemy prostą recepturę Ewy Wachowicz na ten rarytas.

 

Domowe przetwory – dlaczego warto je robić?
Domowe weki są smaczniejsze od tych gotowych ze sklepu. Są też o wiele tańsze – mały słoik grzybków marynowanych ze sklepu może kosztować nawet 16 zł. Jeśli chcemy zaoszczędzić, róbmy przetwory samodzielnie. Tym bardziej że receptura, którą dziś prezentujemy, jest naprawdę prosta.

Przepis Ewy Wachowicz na grzybki marynowane

Składniki:
1 kg małych prawdziwków bądź podgrzybków
gorczyca biała
1 mała dymka lub 2 cebule (obrane, pokrojone w krążki)
2 marchewki (obrane i pokrojone w talarki)
Zalewa:
1 szklanka octu 10 proc.
10 ziarenek pieprzu czarnego
3 szklanki wody
4 łyżeczki soli
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół szklanki cukru

   

Sposób przygotowania:
Grzyby starannie oczyszczamy, płuczemy i obgotowujemy przez kwadrans w lekko osolonej wodzie. W kolejnym kroku cebulę sparzamy natomiast marchewki lekko blanszujemy. Na spodzie każdego wyparzonego bądź wygotowanego słoika wsypujemy po ok. pół łyżeczki ziaren gorczycy. Potem układamy na przemian grzyby, cebulę oraz marchewkę. Robimy zalewę i jeszcze gorącą wlewamy do słoików, zakręcamy je i pasteryzujemy. W przepisie bez pasteryzacji obgotowujemy grzyby, dodajemy je do wrzącej zalewy wraz z marchewką i cebulą. Gotujemy wszystko przez kwadrans. Całość (jeszcze gorącą) wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i ustawiamy dnem do góry. Pamiętajmy, że pasteryzację możemy przeprowadzić na trzy sposoby: w garnku, w piekarniku oraz w zmywarce.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę