Galaretka nie tężeje? Kluczowy jest jeden składnik

Galaretka nie tężeje
YouTube screen | Menu Dorotki

Galaretka nie tężeje? Okazuje się, że jeden składnik jest najbardziej kluczowy podczas przygotowywania galarety. Sprawdź jak rozwiązać ten popularny problem. 

REKLAMA

Zimne nóżki to nie tylko mięso i warzywa, ale przede wszystkim galareta. Musi być dobrze doprawiona i przede wszystkim stężała. Jeśli masz z tym problem i twoja galaretka nie chce stężeć nawet mimo kilkugodzinnego trzymania w lodówce, to znak, że zapomniałeś użyć pewnego kluczowego składnika.

Galaretka nie tężeje? Pamiętaj o tym składniku, a problem zniknie

Galaretka nie stężeje jeśli nie użyłeś odpowiedniej ilości żelatyny lub źle ją rozpuściłeś! Jak prawidłowo rozpuszczać żelatynę? Najważniejsze jest, by robić to w ciepłej wodzie, nie gorącej, ani zimnej! Tylko wtedy żelatyna  idealnie się z nią zetknie i będzie mogła ją zagęścić.

REKLAMA

Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Po dodaniu przygotowanej wcześniej żelatyny do zalewy należy ją dobrze wymieszać, następnie wlać ją do foremek z zimnymi nóżkami. Wtedy trzeba włożyć je do lodówki najlepiej na całą dobę i nie ruszać galaretki dopóki całkowicie nie zastygnie! To bardzo istotne ponieważ może to zaburzyć cały proces tężenia galarety.

Jeśli szukasz przepisu na zimne nóżki to najlepszy znajdziesz tutaj.

REKLAMA

Podziel się: