
Czereśnie to pyszne sezonowe owoce, które uwielbiamy. Jednak czasami sięgamy po nie z rezerwą, co jest spowodowane robakami, które mogą ukrywać się w miąższu. Na szczęście istnieją metody, by odróżnić zdrowe owoce od tych z „wkładką”. Koniecznie zapoznaj się z nimi przed pójściem na targowisko. Dzięki temu dokonasz dobrego zakupu i będziesz zajadać się czereśniami bez ograniczeń.
Owoce czereśni zazwyczaj są zamieszkiwane przez larwy nasionnicy trześniówki. Larwy tej niewielkiej muchówki obecne są na młodych owocach, potem przeobrażają się i wylęgają się z nich białe robaki. Wyglądają paskudnie i odbierają apetyt na słodkie czereśnie.
Od takich czereśni lepiej trzymaj się z daleka
Czereśnie z uszkodzoną skórką omijaj szerokim łukiem. Otwory i inne defekty mogą być działalnością nasionnicy trześniówki.
Owoce bardzo miękkie i ciemne też powinny wzbudzić twoją czujność. A lekko mokre i lepiące się na bank mają w środku niespodziankę w postaci robaka.
Twoim wskaźnikiem mogą być również ogonki czereśni. Przypatrz się im – powinny być zielone i jędrne, a uschnięte i brunatne mogły powstać w wyniku długotrwałego przetrzymywania owoców – one nie będą zbyt apetyczne.
Sygnałem alarmowym są także ciemne kropki na skórce. Ponadto robaczywe owoce wydzielają lekko gnilną woń.
Jak myć czereśnie, by pozbyć się robaka?
Umieść czereśnie na durszlaku i opłucz pod chłodną wodą. Przyrządź miksturę czyszczącą. W 1 litrze chłodnej wody rozpuścić 1 łyżkę soli i namocz w tym owoce. Po upływie 15-20 minut wszelkie robactwo powinno wyjść na powierzchnię. Odlej płyn i ponownie umyj owoce.
Czytaj też: Gotowanie rosołu. Żeby był smaczniejszy, moja mama wylewa to z garnka