Gwiazdnica – chwast czy lekarstwo? Właściwości i zastosowanie

Jakie właściwości i zastosowanie ma gwiazdnica? To roślina, która jest utrapieniem ogrodników, chociaż ma wiele pozytywnych właściwości. Można ją wykorzystać w kuchni, dlatego nie warto jej wyrzucać.

Gwiazdnica pospolita jest rośliną z gatunku rodzin goździkowatych. Rośnie przede wszystkim na polach, ale też w lasach i ogrodach, czy nad brzegiem rzeki. Ma liście w kształcie jajka, z ostrym końcem oraz małych, białych kwiatach. Słupek ma po około 3-5 pręcików z żółtymi lub fioletowymi pylnikami. Pędy tej rośliny utrzymują się nawet pod śniegiem.

Czytaj także:  Praca na nocne zmiany. Jakie są jej skutki dla organizmu?
 

Gwiazdnica pospolita jest bardzo nie lubiana przez ogrodników, bo lubi się rozgościć nieproszona w ogrodzie. Jednak zamiast ją zwalczać, warto ujrzeć w niej dobre strony – a ma ich wiele! Jak informuje redakcja gazety.pl roślina posiada witaminy – A, B, C, E, oraz PP, sole mineralne (wapń, żelazo, magnez, sód, jod, krzem i fosfor), saponinę, kwas krzemowy, śluz roślinny i kwas GLA. To chwast jadalny, który po umyciu stosuje się jako dodatek do sałatek. Gwiazdnica suszona sprawdzi się w jajecznicy lub twarożku.

Czytaj także:  MZ informuje o nowych zakażeniach. 25 listopada

Gwiazdnica ma wiele właściwości leczniczych. Stosuje się ją przy nadciśnieniu, problemach z sercem, wolnej przemianie materii oraz zaparciach. Wspiera leczenie hemoroidów, chorób nerek, zaburzeń hormonalnych oraz schorzeń górnych dróg oddechowych.

Co najciekawsze, gwiazdnica stosowana jest w formie odtrutki. Zmniejsza apetyt i reguluje pracę jelit i wątroby. Wspiera także układ nerwowy. To także skuteczne antidotum na kaca. Zewnętrznie używana jest także na swędzącą skórę, wrzody, łuszczycę czy czyraki.

Czytaj także:  Nowe dane MZ o zakażeniach w Polsce. 27 listopada
   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS