Idealny dodatek do kotletów schabowych. Przepis na zasmażaną kapustę

kapusta zasmażana
fot. Pixabay

Kotlety schabowe przeważnie podajemy z surówką warzywną lub z buraczkami. O tej porze roku warto sięgać po młodą kapustę – ta zasmażana będzie świetnym dodatkiem do schabowych.

REKLAMA

Pełne smaku kotlety schabowe wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Oprócz mięsa ważne są również odpowiednie dodatki. Dlatego dzisiaj stawiamy na fenomenalną zasmażaną młodą kapustę.

Dzięki zasmażanej kapuście kotlety wiele zyskają

Kotlety schabowe to bezprecedensowy klasyk naszej rodzimej kuchni. Na pewno wiele osób, zjadłoby je z wielką chęcią. Dzisiaj skupimy się na fantastycznym dodatku w formie młodej kapusty. Dzięki niej obiad będzie jeszcze lepszy, a bliscy z pewnością poproszą o kolejną porcję.

Kapusta w tym wydaniu jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Na początku musimy zaopatrzyć się w kilka przydatnych składników.

REKLAMA

Składniki:
200 ml bulionu
główka młodej zielonej kapusty
10 ml miodu
150 g parzonego boczku
pęczek koperku
15 g mąki
15 g masła
pieprz i sól
15 ml soku z cytryny

Przygotowanie:
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, pokrój ją na 4 części, opłucz, a potem posiekaj. Warzywo włóż do garnka, dopraw pieprzem i solą. Zalej bulionem i dodaj trochę miodu. Całość zagotuj. Podgrzewaj kapustę co najmniej 10 minut i pamiętaj, aby czasami ją pomieszać. Na chwilę przed końcem gotowania potrawę wzbogać sokiem z cytryny. Gdy kapusta się ugotuje, możesz przygotować boczek. Pokrój go w kostkę i podsmaż na suchej patelni, aby wytopił się z niego tłuszcz. Kiedy to nastąpi, należy dodaj do niego mąkę i masło. Wszystko smaż przez 2 minuty.

Do boczku powoli wlewaj zalewę z kapusty, a po upływie kilku minut dodaj też zasmażkę z patelni. Całość podgrzewaj, na końcu dopraw pokrojonym koperkiem.

REKLAMA

 

Przejdź na stronę główną