ShareInfo.plKulinariaJadłabym to ciasto codziennie. Chrupiące, aksamitne i błyskawiczne

Jadłabym to ciasto codziennie. Chrupiące, aksamitne i błyskawiczne

Rolada bezowa
fot. screen Youtube / Lieblingsdesserts

Rolada bezowa z kremem śmietankowym i owocami to hit wiosny i lata. Robi się ją błyskawicznie, wychodzi chrupka i aksamitna. Poznaj przepis. 

REKLAMA

Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy zrobić bezowy blat, zrobić krem śmietankowy i pokroić owoce. Proste przepisy są najlepsze i najbardziej smaczne.

Rolada bezowa – przepis

Składniki:
» 3 białka jaj w temperaturze pokojowej
» 3/4 szklanki cukru
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» 1 łyżka octu
Krem:
» 250 g sera mascarpone
» 250 ml śmietanki 36%
» 1 łyżka cukru pudru
» 1 śmietan-fix
» dowolne owoce – maliny, truskawki, borówki

Przygotowanie:
Białka jajek ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż będą sztywne i bardzo białe – co najmniej 10 minut, nie krócej. Dodawaj powoli cukier i miksuj, aż się rozpuści i białka będą się błyszczeć – masa musi być bardzo sztywna. Dodaj na koniec mąkę ziemniaczaną i ocet, krótko zmiksuj i wyłóż od razu na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia – utwórz prostokątny blat. Piecz w piekarniku 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

W tym czasie przygotuj krem. Do miski wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach, następnie dodaj cukier puder. Wrzucaj porcjami mascarpone, a kiedy masa będzie sztywna, dodaj na koniec śmietan-fix. Całość włóż do lodówki i pokrój owoce.

REKLAMA

Roladę bezową zdejmij z blachy, aby ostygła. Posmaruj kremem od wewnętrznej strony – od spodu, a następnie ułóż pokrojone owoce. Delikatnie zawijaj w roladę. Na koniec udekoruj śmietanką i owocami. Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA