Czasami przygotowanie niektórych składników potraw bywa żmudne. Obieranie, odcinanie czy wyrywanie pewnych elementów zajmuje nieraz sporo czasu, wydłużając proces przyrządzania dań. Jeśli używacie w kuchni sałaty lodowej, wiecie, że trzeba pozbawić ją głąba. Dlatego dziś podpowiemy wam, jak zrobić to szybko i zwinnie.
Sałata lodowa to bardzo zdrowe, chrupiące warzywo, które stanowi fantastyczny dodatek do wielu dań. Aby doskonale smakowała, trzeba ją wcześniej należycie przygotować. Mamy na myśli nie tylko umycie zielonych liści, ale także usunięcie twardego środka. Możliwe, że dotychczas robiliście to, pracowicie oddzielając poszczególne liście, co na pewno zajmowało wam sporo czasu, a przecież można to zrobić znacznie szybciej. Poznajcie łatwy i błyskawiczny patent na pozbycie się głąba z sałaty lodowej. Żadne akcesoria czy inne przybory nie będą wam potrzebne.
Jak szybko usunąć głąb z sałaty lodowej?
To bardzo proste wystarczy mocno chwycić główkę sałaty w jedną dłoń, natomiast drugą uderzać w wystający od dołu rdzeń. Ten, na skutek uderzenia, powinien delikatnie się zapaść, a potem dać się bez problemu wydobyć. Istnieje też drugi, podobny sposób. Trzymając całe warzywo (wystającą częścią do dołu), należy mocno uderzać nim o deskę do krojenia albo blat kuchenny.
Jeśli szukacie innych kuchennych porad, zajrzycie na naszą stronę. Tutaj dowiecie się, jak pozbyć się osadu z kubków, natomiast w tym artykule wyjaśniamy, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę.