Wykipienie mleka to zmora wielu kucharzy i osób początkujących. Wystarczy jedna mała chwila nieuwagi, a mleko zaczyna dosłownie eksplodować z garnka niczym wulkan. Co zrobić i jak gotować mleko żeby nie wykipiało? Jest na to jeden bardzo skuteczny trik, który powinien znać każdy!
Gotowanie mleka wydaje się być banalnie proste, ale wielu osobom zdarzyło się tak, że wykipiało z garnka. To nic przyjemnego, bo wtedy oprócz przypalonego dna garnka, mamy też dodatkowy bałagan w kuchni. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że rewelacyjnym sposobem na kipiące mleko jest…masło!
Jak gotować mleko żeby nie wykipiało?
Niektórzy stawiają na wierzch garnka drewnianą łyżkę, lecz nie przynosi to spektakularnych efektów. Aby mieć pewność, że mleko nie wykipi podczas gotowania, wystarczy zastosować w tym celu masło. Jak to zrobić? To proste – przed wlaniem mleka do garnka, nasmaruj jego wewnętrzne brzegi i dno masłem.
Ten mało znany trik sprawdza się rewelacyjnie, dlatego powinni znać go zwłaszcza początkujący kucharze, ale nie tylko. Dzięki temu sposobowi nie musisz się martwić o to, że narobisz sobie dodatkowego bałaganu, a w dodatku zaoszczędzisz czas.